top of page

Vegan voeding met veel eiwitten


Een veganistisch dieet is een zeer strikt dieet waarbij geen enkel dierlijk voedingsmiddel wordt gegeten. Ook geen voedingsmiddelen die worden gemaakt met de hulp van dieren zoals kaas of yoghurt. Veganisten, nieuwkomers of andere mensen kunnen zich dan vaak afvragen hoe het mogelijk is om eiwitten te halen uit het veganistisch dieet. En dat blijkt zeker geen enkel probleem te zijn.

Er zijn enorm veel bronnen van eiwitten beschikbaar om ervoor te zorgen dat we voldoende eiwitten kunnen innemen als veganist.

Het lichaam moet een bepaalde hoeveelheid essentiële aminozuren halen uit het dieet om ervoor te zorgen dat de verschillende vormen van eiwitten dat het lichaam nodig heeft om te functioneren zijn functies kunnen blijven uitvoeren. Op die manier blijven we gezond. We hebben bijna geen enkel voedingsmiddel uit plantaardige voeding, die alle belangrijke aminozuren bevat. Met als uitzondering natuurlijk sojabonen. Zij bevatten alle nodige aminozuren. Om die reden is het noodzakelijk dat we onze eiwitten van plantaardige oorsprong uit verschillende bronnen halen. Om ervoor te zorgen dat iedereen de essentiële aminozuren in het lichaam kan blijven opnemen.

Groenten

Hoewel we als veganisten natuurlijk veel groeten en fruit zullen eten. Toch zijn dit niet de beste bronnen voor eiwitten bij veganisten. De meeste groenten bevatten wel degelijk eiwitten. En ze zullen zeker helpen om de inname aan proteïnen te verhogen. Maar naast de groenten en fruit moeten we zeker ook peulvruchten, volkoren producten en sojaproducten eten om te voorzien aan voldoende eiwitten.

Veganistische bronnen van eiwitten

De meeste granen zullen gezonde hoeveelheden eiwitten bevatten. Daaronder verstaan we rijst, maïs, haver, rogge en alle andere soorten. Volkoren granen bevatten daarnaast ook nog eens belangrijke hoeveelheden vezels.

We vinden ook eiwitten terug in zwarte bonen, witte bonen, pinto bonen, zwartoogbonen, erwten, bruine linzen, groene linzen en alle andere soorten bonen. Sojabonen vinden we onder meer in tofu, tempeh, edamame. We hebben ook sojamelk, sojakaas, sojayoghurt en andere. Ook zaden en noten zijn enorme eiwitbronnen. Dan denken we vooral aan amandelen, walnoten, pistachenoten, sesamzaden, lijnzaden, chiazaden.

Bron:

SOPHIE'S
COOKING TIPS

#1 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#2

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#3

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

bottom of page