top of page

Hoe zorgen we als vegan voor voldoende ijzer?


Vegans hebben steeds meer te kampen met een ijzertekort. Dat komt dan niet zo zeer doordat ze te weinig voeding eten die ijzer bevat. Maar eerder omdat ze de opname ervan niet 100% in orde kunnen brengen.

We hebben namelijk verschillende soorten ijzer. Twee soorten om precies te zijn. We hebben heemijzer en we hebben de non-heemijzer. Het is de heemijzer soort die heel goed door het lichaam is op te nemen. Mensen die dus voldoende voedingsproducten eten die heemijzer bevatten zullen een kleine kans hebben om te maken te krijgen met een ijzergebrek.

Maar mensen die voedingsproducten gaan eten die non-heemijzer bevat, die zullen dan wel weer problemen kunnen krijgen met de opname ervan.

Heemijzer komt uit dierlijke voeding. Wij vegans eten dus vegan. Wij krijgen geen heemijzer via onze voeding. Maar we krijgen dus non-heemijzer.

Wanneer we niks veranderen aan ons dieet dan ligt de opname van non-heemijzer door het lichaam zeer laag. Maar, zoals ik al zei, we kunnen wel iets veranderen aan het dieet!

We kunnen namelijk vitamine C toevoegen aan onze maaltijd! Dat kan dan in de vorm van een glas sinaasappelsap zijn. Of in de vorm van een glas citroensap met water. Je kan daar volledig zelf in kiezen natuurlijk.

Wanneer we voldoende vitamine C toevoegen aan onze non-heemijzervoeding. Dan kunnen we de opname ervan voor een groot deel verbeteren. En dat is nu net het belangrijkste om er als vegan voor te zorgen dat we voldoende ijzer innemen.

Wanneer we vitamine C toevoegen aan de maaltijd. Krijgen we ongeveer dezelfde opname van ijzer als de mensen die bijvoorbeeld vlees eten. Perfect toch!

SOPHIE'S
COOKING TIPS

#1 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#2

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#3

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

bottom of page